№ 250: Анонімний користувач (Дозорро)

14 вер. 2017 Відхилено
Повне найменування юридичної особи заявника скарги: Анонімний користувач (Дозорро)
Назва процедури: 17П-027_облаштування Левенцівського ГКР. Встановлення установки
Найменування філії, щодо дій якої спрямовується скарга: АТ "Укргазвидобування"
ЄДРПОУ заявника:
Підстава для скарги: Скарга щодо відбору Контрагентів
Чи завантажено скаргу на Prozorro? Ні
Причини не звантаження скарги на Prozorro
Пошта заявника: borys.ovcharenko@ugv.com.ua
Контакти заявника: Dozorro
ПІБ підписанта скарги: Dozorro
Суть скарги, вимоги:

Просимо прокоментувати інформацію, викладену в статті "История одной победы над ProZorro" та опубліковану на сайті INSIDER (http://www.theinsider.ua/business/59af9b39c84b9/) про попередню корупційну змову керівників УГВ Рманюка О.М. та Гордієнка О.М. з Болкісєвим О.М. щодо визначення в "ручному режимі" переможцем торгів на облаштування Левенцівського ГКР ТОВ "ТЕПЛОЕНЕРГОКОМПЛЕКТ".

Рішення конфліктної комісії:

Закупівля 16П-065 «Облаштування ГКР. Встановлення адсорбційних осушок газу на УКПГ. Роботи під ключ» (ПВР, БМР, поставка обладнання, ПНР) (8 лотів)» проводилась згідно внутрішніх документів ПАТ «УГВ», зокрема: Порядку придбання товарів та послуг шляхом проведення електронних закупівель ПАТ «УГВ», затвердженого Наказом №456 від 18.12.2015, Порядку закупівель товарів, робіт та послуг шляхом проведення електронних закупівель, затвердженого Наказом №139 від 15.03.2016.

Дана закупівля включає в себе наступні складові:

  • розробка  робочої кошторисної документації на блок осушки та блок підготовки газу регенерації;

  • поставка обладнання та необхідні для технологічного процесу матеріали (адсорбент, теплоносій);

  • виконання комплексу будівельно-монтажних робіт;

  • пусконалагоджувальні роботи, які необхідно виконати до повної автоматичної роботи установки  осушки газу;

  • введення об′єкту в експлуатацію та навчання обслуговуючого персоналу для самостійної експлуатації установки осушки газу.

З метою проведення закупівлі та вибору виконавця робіт відповідальним підрозділом розроблено кваліфікаційні та технічні вимоги до потенційного виконавця, субпідрядних організацій, які повинні підтверджуватись відповідними документами. Перелік кваліфікаційних та технічних вимог визначено у Додатках №1 та №3 до документації електронних торгів. Предмет закупівлі було розподілено на 8 лотів в залежності від місця знаходження запланованого будівництва. 

Відповідно до пункту 1 розділу ІІ документації електронних торгів  Учасники для підтвердження відповідності кваліфікаційним критеріям завантажують до системи в електронному (сканованому) вигляді цінову пропозицію, яка включає анкетні дані учасника, вартість предмета закупівлі, умови оплати, строк виконання робіт та декларацію про прийняття умов проведення процедур закупівель.

По закінченні етапу аукціону, Учасник з найнижчою запропонованою ціною зобов′язаний протягом 5 робочих днів надати пакет оригіналів документів, що підтверджує кваліфікаційні вимоги, зокрема:

  • реєстраційні, установчі документи;

  • документи щодо підтвердження досвіду виконання аналогічних послуг у учасника та субпідрядника;

  • документи, що підтверджують наявність кваліфікованого (сертифікованого) персоналу;

  • документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей, обладнання, виробничої бази;

  • фінансова звітність;

  • дозвільні документи учасника та субпідрядників;

  • документи про походження поставленого обладнання;

  • гарантія можливості проведення аудиту  кандидата на відповідність наданим даним (технічний аудит проводився по двом учасникам: ТОВ «Теплоенергокомплект», ТОВ «Техпромсервіс ЛТД»);

  • розрахунки, схеми у відповідності до технічних вимог.

У разі отримання інформації про невідповідність учасника вимогам кваліфікаційних критеріїв, або факту зазначення у пропозиції будь-якої недостовірної інформації, що є суттєвою при визначенні результатів процедури закупівлі, Тендерний комітет відхиляє пропозицію такого учасника. Також у разі не надання повного пакету документів у зазначений термін, ПАТ «УГВ» має право дискваліфікувати учасника.

 

Свої пропозиції на участь в закупівлі 16П-065 надіслали 6 компаній. Це наступні учасники: ПАТ «Український інститут по проектуванню нафтопереробних і нафтохімічних підприємств «Укрнафтохімпроект», SC Totalgaz Industrie srl (Румунія), ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об′єднання» (приймало у участь у семи лотах окрім восьмого лоту), ТОВ «Теплоенергокомплект», ТОВ «Евраз Груп» (приймало участь у шостому лоті), ТОВ «Техпромсервіс ЛТД». Перелік учасників, запропонована ціна, аналіз причин відхилення наведено у таблиці.

З учасників, що приймали участь у тендері пропозицію ТОВ «Теплоенергокомплект» відхилено у зв‘язку із невідповідністю технічним вимогам та вимогам до кваліфікації учасника.

Підставою для відхилення став звіт технічного аудиту, згідно якого встановлено, що ТОВ «Теплоенергокомплект»:

- відсутні приміщення для збирання чи виготовлення великовагового та великогабаритного обладнання;

- відсутні майданчики для збирання великовагового та великогабаритного обладнання;

- відсутній випробувальний майданчик для даного типу обладнання;

- відсутні умови для заїзду/виїзду вантажного транспорту;

- відсутні умови та механізми для вантажно-розвантажувальних робіт великогабаритного обладнання в приміщенні та майданчику.

Конфліктна комісія перевірила дане рішення порушень при проведенні кваліфікації не встановлено, тому скарга подана ТОВ «Теплоенергокомплект» була відхилена. Для розгляду даної скарги запрошувавлись і представники ТОВ «Теплоенергокомплект», які приймали участь у обговоренні причин дискваліфікації.

 

Пропозицію іншого учасника SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL (Румунія) по лотам 2, 4, 5, 6, 7, 8 відхилено у зв′язку із невчасною подачею документів, зокрема пакету оригіналів документів по яким учасник перевіряється на відповідність встановленим критеріям кваліфікації та технічним вимогам. Так, аукціон завершився 05.08.2016, документи SC Totalgaz Industrie srl небхідно було надати до 12.08.2016.  Представнику SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL, по телефону, 12.08.2016 повідомлено, що робочий день у п’ятницю закінчується о 14 годині 45 хвилин. Представник SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL  попередив, що він у дорозі та затримується, в подальшому документи по лоту №1 представник надав 12.08.2016 о 15 годині 20 хвилин, однак по іншим лотам 2, 4, 5, 6, 7, 8 документи не надано. В період з 05.08.2016 по 12.08.2016 у SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL була можливість надати пакет документів, а уразі наявності питань, ПАТ «УГВ» оприлюднено інформацію про контактну особу, щодо здійснення закупівлі, а також  телефон та адресу електронної пошти для зв’язку (http://zakupki.prom.ua/dz/212025), однак документи у встановлений час учасником не надано. 

 

По лоту №1 пропозицію SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL відхилено у зв‘язку із невідповідністю технічним вимогам та вимогам до кваліфікації учасника. Так, відповідно до пункту 4 Додатку №2 до документації процедури закупівлі Учасник повинен надати довідку за підписом керівника на бланку Учасника згідно Таблиці №2 «Відомості про досвід виконання аналогічних договорів» щодо виконання комплексу робіт: проектних, будівельно-монтажних, поставки технологічного обладнання та пусконалагоджувальних на об‘єктах нафтогазового комплексу з будівництва основного технологічного обладнання та комплексів.  У таблиці описується досвід виконання аналогічних робіт (послуг) за останні 3 роки. Також, необхідно надати рекомендації від Замовників робіт, вказаних у Таблиці №2 не менше двох та не менше двох договорів, що  зазначені у довідці  Учасника згідно Таблиці №2.

У таблиці №2 SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL описано 12 договорів щодо поставки обладнання, виконання робіт в період 2013-2016 років. Однак, копій договорів із зазначеного переліку не надано, а надано копії договорів №14Р від 01.11.2011, №13Р від 01.11.2011, які не підтвердили досвід виконання аналогічних робіт за останні 3 роки, оскільки датовані 2011 роком.

Відповідно до пункту 8 Додатку №2 до документації процедури закупівлі Учасник повинен надати довідку  за підписом керівника на бланку Учасника, згідно Таблиці №3 «Відомості про кадрові ресурси» та надати підтверджуючі документи. Також, щодо персоналу встановлені мінімальні вимоги:

  • інженер з техніки безпеки та охорони праці, або головний інженер –  1 особа;

  • інженер-проектувальник та\або провідний інженер-проектувальник – не менше 4-х осіб за напрямками інженерно-будівельне проектування;

  • виконроб – не менше 1 особи;

  • електрозварювальник 5р– не менше 2-х осіб;

  • слюсар-монтажник  5р – не менше 4-х  осіб;

  • стропальник – не менше 2-х осіб;

  • слюсар-монтажник електроустаткування та КІПА- не менше 2-х осіб.

SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL надало Таблицю №3, яка не відповідає встановленій формі (Таблиці №3) та у якій не зазначено кваліфікації (розряду, категорії) персоналу, та кількості осіб, яких SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL збирається використовувати при виконанні договору, в тому числі працівників,  щодо яких є мінімальні вимоги.

Відповідно до пункту 14 Додатку №2 до документації процедури закупівлі Учасник повинен надати лист за підписом керівника на бланку, що Учасник є виробником обладнання, або має гарантійний лист від компанії-виробника або офіційного представника компанії-виробника на постачання основного технологічного обладнання. Однак, даний лист у пакеті документації наданої TOTALGAZ INDUSTRIE SRL, відсутній.

Відповідно до пункту 5 Додатку №2 до документації процедури закупівлі  Учасником надається Довідка за підписом керівника на бланку Учасника згідно Таблиці №2.1. «Відомості про досвід виконання аналогічних договорів щодо виконання окремих робіт субпідрядними організаціями де описується досвід виконання аналогічних робіт (послуг) за останні 3 роки. Надана таблиця відомості про досвід виконання аналогічних договорів, відомості про матеріально-технічні ресурси субпідрядними організаціями ТОВ «НафтоГазМонтаж»,  роздрукована на бланку ТОВ «НафтоГазМонтаж», без підпису та відтиск печатки ТОВ «НафтоГазМонтаж». Відсутня довідка ТОВ «НафтоГазМонтаж» «відомості про кадрові ресурси», що передбачено пунктом 8 Додатку №2 до документації процедури закупівлі. Відсутня довідка про досвід виконання проектних робіт ТОВ «НафтоГазМонтаж» (у зв′язку із зазначенням TOTALGAZ INDUSTRIE SRL у пакеті №2, що ТОВ «Нафтогазмонтаж» буде проводити проектні роботи), що передбачено  пунктом 5 Додатку №2 до документації процедури закупівлі.

Відповідно до пункту 11 Додатку №2 до документації процедури закупівлі  Учасник надає  Копію, завірену підписом та печаткою Учасника дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки під час будівництва, зокрема: монтаж, демонтаж, налагодження, ремонт, технічне обслуговування, реконструкція машин, механізмів, устаткування підвищеної  небезпеки - посудин що працюють під тиском понад 0,05МПа. Однак, копію даного дозволу не надано.

Відсутня довідка про виконання пусконалагоджувальних робіт ТОВ «ПромТехДіагностика» (у зв′язку із зазначенням TOTALGAZ INDUSTRIE SRL у пакеті №2, що ТОВ «ПромТехДіагностика» буде проводити пусконалагоджувальні роботи), що передбачено  пунктом 5 Додатку №2 до документації процедури закупівлі. Відсутня довідка ТОВ «ПромТехДіагностика» «відомості про кадрові ресурси». Надана таблиця №3 не відображає інформацію, що зазначені у ній працівники відносяться до ТОВ «ПромТехДіагностика», а копії сертифікатів надані по іншим особам, які не зазначені у даній таблиці.

Відсутні довідки ПП «КОМПАНІЯ ГЕОСФЕРА» «відомості про кадрові ресурси», «відомості про досвід виконання аналогічних договорів щодо виконання окремих робіт субпідрядними організаціями». Надана таблиця №3 не відображає інформацію, що зазначені у ній працівники відносяться до ПП «КОМПАНІЯ ГЕОСФЕРА», а таблиця №2.1 не відображає, досвід виконання аналогічних договорів саме ПП «КОМПАНІЯ ГЕОСФЕРА».

SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL надало відомості про кадрові ресурси ТОВ «ОБЛРЕМЕНЕРГО», однак не зазначили кваліфікацію розряд осіб, що передбачено пунктом 8 Додатку №2 до документації процедури закупівлі.

 Також, SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL не зазначено тип виконання установки - блочна або блочно-модульна та не надано детальну специфікацію та виробника обладнання яке входить до складу установки осушки газу, що передбачено пунктами 21 та 27 технічних вимог до установки осушки газу.

Конфліктна комісія перевірила дане рішення, порушень при проведенні кваліфікації не встановлено, тому скарги подані SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL були відхилені.

 

Пропозиції іншого учасника ПАТ «УКРНАФТОХІМПРОЕКТ» відхилено у зв‘язку із невідповідністю технічним вимогам та вимогам до кваліфікації учасника.

ПАТ «УКРНАФТОХІМПРОЕКТ» для підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів надано чотири договора, предметом яких є реконструкція наявної автомобільної газонаповнювальної компресорної станції, проектні та пусконалагоджувальні роботи на об′єктах нафтогазового комплексу. При цьому договорів щодо комплексу робіт, зазначених у пункті 4 додатку 2 до документації процедури закупівлі, для підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів ПАТ «УКРНАФТОХІМПРОЕКТ» не надано.

ПАТ «УКРНАФТОХІМПРОЕКТ» не надано підтвердження, що у субпідрядника ДП «ГСІ-УКРНАФТОГАЗБУД» ВАТ «ГЛОБАЛ-ІНЖИНІРІНГ» є персонал з кваліфікацією слюсар-монтажник, слюсар-монтажник електроустаткування та КІПА. Частина наданих документів на сторінках 2277-2285 не придатна для ознайомлення, оскільки їх копії вигтовлені з низькою якістю. 

Також, ПАТ «УКРНАФТОХІМПРОЕКТ» не надало копії ліцензій субпідрядників ТДВ «Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання», ДП «СІМЕНС УКРАЇНА» та копії дозволу на виконання робіт з підвищеної небезпеки субпідрядником ТОВ «ЕНЕРГОСЕРВІС ЛТД».

Конфліктна комісія перевірила дане рішення порушень при проведенні кваліфікації не встановлено, тому скаргу подану SC TOTALGAZ INDUSTRIE SRL було відхилено.

 

Під час закупівель 17П-002, 17П-003, 17П-004 будівництво установки осушки газу на УКПГ Віжомля, Любешів, Пасічна Конфліктна комісія розглядала скарги ТОВ «Теплоенергокомплект» на рішення Тендерним комітету про відхилення їх пропозиції. При перевірці скарг Конфліктною комісією запрошено представників ТОВ «Теплоенергокомплект» для участі у засіданні Конфліктної комісії.

Пропозиція ТОВ «Теплоенергокомплект» відхилена у зв’язку із невідповідністю пропозиції технічним вимогам, зокрема:

-         невірно визначено розрахункові параметри роботи установки – прийнято мінімальну витрату при максимальному значенні тиску, що є невірно, внаслідок цього пропускну здатність установки занижена у 3 рази, та невірно визначено об’єм вологи, діаметр і висоту адсорберів, кількість адсорбенту, тривалість циклів роботи обладнання, діаметр трубопроводів;

-         при розрахунках не враховано об’єм газу регенерації (≈10 % продуктивності), який також подається на підготовку в адсорбер;

-         згідно приведених розрахунків в адсорберах відсутня внутрішня термоізоляція, що є невідповідністю технічним вимогам;

-         в розрахунках прийнято суттєво завищені параметри роботи обладнання (швидкість газу в адсорбері, поглинаючі властивості адсорбента), що суттєво перевищують характеристики виробника та аналогічних установок, що експлуатуються в Товаристві;

-         згідно приведених розрахунків в адсорберах відсутня внутрішня термоізоляція, що є невідповідністю технічним вимогам;

-         виявлено зауваження до кошторису.

24.02.2017, з метою з’ясування правильності технічних розрахунків ТОВ «Теплоенергокомплект» було запрошено директора ТОВ «Теплоенергокомплект» та технічних спеціалістів ПАТ «УГВ». Під час зустрічі технічні спеціалісти з посиланням на технічні вимоги, технічне завдання, з пред’явленням даних документів, роз’яснили причин відхилення пропозиції та довели невірність розрахунків зроблених ТОВ «Теплоенергокомплект». Під час даної зустрічі директор ТОВ «Теплоенергокомплект» повідомив, що зробить відповідні додаткові розрахунки та надасть їх до Конфліктної комісії.

До початку зсідання від ТОВ «Теплоенергокомплект» отримано листа №63-03 від 01.03.2017 згідно якого повідомлено наступне:

Щодо розбіжностей між результатами розрахунків трубопроводів, сосудів під тиском та штуцерів. Методологія визначення скоростей газу адсорбції та десорбції не мають затвердженого ГОСТУ, СНІП та СОУ, тому кожен виробник проводить розрахунки за своїми формулами та значеннями, де приймає встановлені своїми нормативними документами (РКД, ТУ, МВ тощо) критерії параметрів протікання процесів, приймаючи вихідні дані Замовника. Попередні розрахунки надані в Тендерній документації, складено у відповідності до Технологічної схеми, сумнівів яка не викликає. На усну вимогу технічних фахівців, прийнято понижені швидкості потоків газу і проведено альтернативний розрахунок, який виявив необхідність збільшення на один типорозмір діаметрів трубопроводу та сосудів, які складають 20-25% від загальної вартості по об’єкту. За новими даними проведено перерахунок вартості, який не змінив особливо загальну вартість по об′єкту (витрати збільшились всього на 3%, що є в межах закладених непередбачувальних витрат по об′єкту). Тому дані пропозиції будуть враховані на стадії проектування, після отримання від Замовника письмових параметрів, у вигляді вихідних даних, за якими будуть проведені повні та чіткі розрахунки, які гарантовано не перевищать встановлену тендерною пропозицією вартість по об′єкту. Щодо внутрішнього утеплення Адсорбера, доводимо, що виробник (ТОВ «СТБ-Партнер» надав роз’яснення (лист додається), де відображено, що Адсорбери на стадії виробництва обробляється внутрішньою термоізоляцією, шляхом використання термостійкого та кислотостійкого вуглеводистого матеріалу «ТУМ-2», який забезпечує 85-87 % утримання тепла та запобігає корозії металу».

Додаткових розрахунків, які підтверджують інформацію викладену у листі ТОВ «Теплоенергокомплект» не надано. При цьому надано лист ТОВ «СТБ-партнер» №038-02 від 27.02.2017, про те, що для запобігання теплових витрат на нагрівання металу, внутрішня поверхня апарату обробляється вуглеводнім теплоізоляційним матеріалом «ТУМ-2».

За результатами засідань Конфліктною комісією прийнято рішення про правомірність відхилення пропозиції ТОВ «Теплоенергокомплект», і скарги було відхилено.

Пунктом 17 додатку 2 до документації електронних торгів та пунктами 11, 12, 14 технічного завдання визначені характеристики об’єктів: продуктивність установки осушки газу; тиск газу на вході установки осушки газу; температура газу.

В наданих у складі тендерної документації «Технічних розрахунках параметрів установок осушки газу» відсутній розрахунок та відповідний підбір посудин, що працюють під тиском, кількості адсорбенту та трубопроводів для комбінації найгірших технологічних умов (адсорбція при мінімальному тиску і максимальній температурі газу).

Пунктом 17 додатку 2 до документації електронних торгів та пунктом 29 технічного завдання передбачено теплову ізоляцію, яка повинна включати теплові затрати на нагрівання металу.

В складі тендерної пропозиції  учасник не вказав про наявність внутрішньої теплової ізоляції, не врахував теплові витрати на нагрівання металу та не включив вартість ізоляції до розрахунків ціни основного технологічного обладнання (тобто адсорберів). Це означає, що ТОВ «Теплоенергокомплект» у разі встановлення внутрішньої теплової ізоляції, потрібно виконати додаткові технічні розрахунки, змінити типорозміри основного технологічного обладнання (адсорберів) та необхідного об’єму адсорбенту. По іншим учасниками скарги до Конфліктної комісії не надходили.

 

По закупівлі 17П-027 скарг до Конфліктної комісії не надходило. Договір із переможцем даного тендеру ТОВ «Теплоенергокомплек» підписано 07.09.2017. Участь у даній закупівлі прийняло 10 учасників, зокрема: ПАТ «Сумське машинобудівне НВО», ТОВ «ТЕХПРОМСЕРВІС ЛТД», ТОВ «НАФТОГАЗМОНТАЖ», ТОВ «ЕВРАЗ ГРУП», ТОВ «ТЕПЛОЕНЕРГОКОМПЛЕКТ», ПАТ СМУ №24, ТОВ «ТЕРМОКОМПЛЕКС», ТОВ «ГАЗТЕХБУД», TECHNEX LIMITED, ТОВ «ПЬЮРІТІ».

Залучення значної кількість учасників у даних торгах зумовило активну конкуренту боротьбу між ними, і як наслідок, економія від очікуваної вартості склала від 22% до 46% або від 8 до 16 млн. грн. (найвища і найнижча цінові пропозиції). Очікувана вартість розрахована на підставі отриманих комерційних пропозицій учасників та з урахуванням ціни подібних послуг що закуповувались ПАТ «УГВ» у минулому.

Найнижчі пропозиції учасників ТОВ «ГАЗТЕХБУД», TECHNEX LIMITED, ТОВ «ПЬЮРІТІ» відхилені у зв’язку із їхньою добровільною відмовою, що підтверджено відповідними листами.

Пропозиція ТОВ «ТЕРМОКОМПЛЕКС» відхилена через не доведення досвіду виконання комплексу робіт  будівельно-монтажних, пусконалагоджувальних та поставки технологічного обладнання. ТОВ «ТЕРМОКОМПЛЕКС» надано лише копії договорів щодо поставки обладнання, однак досвід на виконання будівельно-монтажних, пусконалагоджувальних робіт не підтверджено.

ТОВ «ТЕРМОКОМПЛЕКС» надано інформацію про субпідрядників зокрема ТОВ «Елас», яке повинне виконувати пусконалагоджувальні роботи, однак не надано копії договорів, що підтверджують досвід виконання за останні 3 роки. Не надано специфікацію на обладнання, опис алгоритмів, технологічних схем, розрахунки що передбачено технічними вимогами.

Пропозиція ПАТ СМУ №24 відхилена за результатами її вивчення технічними спеціалістами у зв’язку із невідповідністю технічним вимогам, зокрема в технологічній схемі відсутні витратоміри газу регенерації, на адсорберах встановлено засувки після запобіжних клапанів без блокування, розбіжність у зазначенні типу адсорбенту, в розрахунках допущено помилки, які призвели до заниження значень потужності нагрівача і охолоджувача газу, відсутня інформація стосовно комплектації, технічних характеристик та типу автоматизованої систему керування установкою осушки газу (витратомір діафрагмового типу, ультразвуковий лічильник газу, вимірювальний комплекс).

Пропозиція ТОВ «ТЕПЛОЕНЕРГОКОМПЛЕКТ», за результатами її вивчення технічними спеціалістами, відповідає встановленим критеріям кваліфікації та технічним вимогам, тому дана пропозиція акцептована.

 

Наголошуємо, що при прийняття рішень Конфліктною комісією вплив з боку керівництва ПАТ «УГВ» не здійснювався, усі рішення Конфліктною комісією приймаються на підставі отриманих документів, коментарів структурних підрозділів ПАТ «УГВ», доводів викладених у скаргах.