№ 30: ТОВ "Геосинтез Інженірінг"

Jun 12, 2017 Відхилено
Full name of the legal entity of the complainant: ТОВ "Геосинтез Інженірінг"
Procedure title: 16Т-589 20.13.3 солі металів галоїдні; гіпохлорити, хлорати й перхлорати (рідина блокуюча БРО-1, БРО-3)
The name of the branch in respect of whose actions the complaint is sent: АТ "Укргазвидобування"
USREOU of the applicant: 34962841
Grounds for complaint: Скарга щодо процесу контрактування в частині відповідності внутрішнім документам Товариства та вимогам документації процедури закупівлі/реалізації
Prozorro complaint downloaded? No
The reason is not downloading a complaint against Prozorro
Mail applicant: Borys.ovcharenko@ugv.com.ua
Contacts applicant: Borys.ovcharenko@ugv.com.ua
Name of signatory complaints: Директор ТОВ "Геосинтез Інженірінг" І.І. Полетучій
The essence of the complaint, the requirements:

17.11.2016 пропозицію ТОВ "Геосинтез Інженірінг" відхилено. В протоколі відхилення пропозицій учасників електронних торгів 16Т-589 від 17.11.2016 викладено, що ПАТ "УГВ" розглянуто протоколи результатів передкваліфікаційного відбору від 15.11.2016 №16Т-589, Службову записку Департаменту видобутку від 15.11.206 №6/1-319 та листи Філії УкрНДІгаз від 14.11.2016 №24/3713-7 про те, що пропозиція Учасника ТОВ "Геосинтез Інженірінг" не відповідає кваліфікаційним вимогам документації процедури закупівлі згідно акту випробувань реагентів глушіння свердловин. Тексти зазначених документів не оприлюднено, що об’єктивно обмежує та порушує права учасника з найнижчою ціною ТОВ "Геосинтез Інженірінг".

The decision of the conflict commission:

Відповідно до технічних вимог до якісних характеристик продукції, які  прописані у заявці на закупівлю рідин глушіння, постачальник серед інших документів на  продукцію мав надати документ, з інформацією щодо масової частки солей в складі предмету постачання.
 

В той же час, ТОВ «ГЕОСИНТЕЗ інженіринг»  надано сертифікати на рідини глушіння РГС, в яких відповідно до ТУ У 20.1-34962841-011:2016 на ці рідини,  прописано тільки три параметри, а величини масової частки  солей відсутні.
Враховуючи той факт, що запропоновані рідини глушіння на об’єктах ПАТ «УГВ» раніше не застосовувались, їх взірці були досліджені в лабораторії філії УкрНДІгаз, в тому числі на корозійну активність, оскільки відсутність повної характеристики продукції не дозволяла зробити висновок щодо можливості її використання на надглибоких свердловинах з температурами понад 130 оС (наприклад Комишнянське родовище).

 

Відповідно до акту випробувань реагентів глушіння свердловини  УкрНДІгаз зазначено, що  «у середовищах реагентів в умовах цих випробувань спостерігається як загальна, так і піттингова корозія (РГС 1,6). При цьому загальна корозія у середовищі реагенту РГС 1,3 майже у 10 разів більша порівняно з швидкістю корозії у середовищі РГС 1,6 при одній і тій же температурі. Збільшення температури на 30 оС  зумовлює збільшення загальної корозії у ≈ 6 разів. Необхідно відмітити і те, що, якщо у середовищі РГС 1,3 не спостерігається піттингова корозія, то у середовищі РГС 1,6 в умовах випробувань спостерігається залежно від температури від 20 до 40 піттингів/см2 з максимальною глибиною 0,03 -0,084 мм, що відповідає швидкості піттингової корозії ≈ 65 мм/рік і  ≈ 174 мм/рік, відповідно.
 

Згідно стандарту NACE RP 0775-2006 швидкість піттингової корозії є критичною, якщо вона перевищує 0,38 мм/рік, а згідно стандарту АНІ (Токсунов В.И., Саушин А.З. Технологические жидкости и составы для повышения продуктивности нефтяных и газовых скважин. – М.: «Недра», БИ. 2004.-711 с.)– швидкість допустимої загальної корозії при температурі 100 оС повинна бути менше 0,127 мм/рік».
 

Таким чином встановлено, що запропоновані рідини для глушіння свердловини мають значну корозійну активність як загальну, так і піттингову, що перевищує допустимі величини. Використання рідин для глушіння свердловин із значною корозійною активністю, що перевищує вище наведені значення, може призвести до порушення цілісності експлуатаційної колони, вимог охорони надр та привести до додаткових витрат ПАТ «УГВ» на відновлення герметичності експлуатаційної колони.
 

Тому рідини для глушіння свердловин із значною корозійною активністю не можуть використовуватись при проведенні робіт у свердловині, а пропозиція ТОВ «ГЕОСИНТЕЗ інженіринг» була відхилена.